Go to footer

Skip to content


Cable/SSD Problems (?)

For when things break.

Moderators: Tournament Administrators, Executive


Cable/SSD Problems (?)

Postby Róka » Wed Nov 26, 2014 1:03 pm

So before I had recently encountered problems I had a CD-ROM, 1 Samsung 840 EVO 120GB SSD (Windows 8.1 OS on it), and a 2TB HDD connected to my mobo. I had ran out of space on my first SSD and was about to order a second one so I can just have BF on that when I found that I still had a 2nd Samsung 840 EVO 120GB SSD in my closet that I forgot to return-ship (when I ordered the first one there was a mistake in mailing and I got two). I turned off my computer, unplugged everything, and set-up my 2nd SSD to be plugged in and realized I had no more SATA cables, so I ordered a 5-pack of SATA III (6Gb/s). The cables that currently connected my CD-ROM, SSD, and HDD were unknown to me and only had "SATA" printed on them (no specification of 3Gb/s or 6Gb/s). So when the SATA III cables arrived I decided I might as well replace all the cables with them. So I currently have 1 CD-ROM, 2 Samsung 840 EVO 120GB SSDs (1 with OS and some other stuff, the other with BF), and a 2TB HDD connected to my mobo through SATA III cables. Everything with the actual drives is fine, except before I turned off my computer and did all this, my computer would boot up in 4-6 seconds and my CD-ROM worked. Now I'm lucky if my computer boots up in under 2 minutes and my CD-ROM not only isn't recognized by Windows OR my BIOS, but every time I click the physical button to open it, it closes itself as soon as it finishes opening.
PLS HALP
I want to be able to fix this the next time I open up my computer.
All help is appreciated.
ImageImage
Róka


 
Posts: 1105
Joined: Thu Jun 28, 2012 8:39 pm
Location: South Texas


Re: Cable/SSD Problems (?)

Postby Damonott » Wed Nov 26, 2014 1:11 pm

Check and make sure you plugged the cords into the right slots on your MOBO. I know on mine I have 8 slots 4 of each and they are not marked very clearly. As for booting I would disable the 2 HD that don't have your OS on them and test the boot time then, if its back to a few seconds then your issue might be that its checking the other HD's for your OS first.

-D
Image
Damonott


Supporting Member
 
Posts: 226
Joined: Sun Dec 11, 2011 3:53 am


Re: Cable/SSD Problems (?)

Postby Róka » Wed Nov 26, 2014 2:01 pm

Damonott wrote:Check and make sure you plugged the cords into the right slots on your MOBO. I know on mine I have 8 slots 4 of each and they are not marked very clearly. As for booting I would disable the 2 HD that don't have your OS on them and test the boot time then, if its back to a few seconds then your issue might be that its checking the other HD's for your OS first.

-D

I also have 8 slots, I'll triple check when I open up my computer again. Also I have the BIOS boot order set in what should be the right order so I thought it wouldn't be an issue. I'll triple check that too.
Anyone else have any other ideas or things to look at?
ImageImage
Róka


 
Posts: 1105
Joined: Thu Jun 28, 2012 8:39 pm
Location: South Texas


Re: Cable/SSD Problems (?)

Postby knorren » Wed Nov 26, 2014 2:17 pm

If it takes that long I'm pretty sure you have plugged the system drive to the SATA2 slot, not the SATA3 as you should have.
Cables doesn't matter, they are the same for SATA 2 and 3, it's just the interface that differs.
You could start by just booting the system drive first and get that correctly setup, are you also sure you put it in the same slot as before as that could have (not sure) an impact on winblows. ;)

I also have 2x120GB SSD but I've been thinking of getting a PNY 480GB SSD drive cause it's so bloody cheap. ;)
http://www.newegg.com/Product/Product.a ... 6820178742
Last edited by knorren on Wed Nov 26, 2014 2:20 pm, edited 1 time in total.
BF3C4 • STAR • Infantry Specialist Image
BF3C5 • KART • Infantry Private 1st Class
BF3C6 • UNSC • Infantry Specialist Image
BF4C1 • Allies • Sergeant of the Legionnaires DivisionImage
BF4C2 • GoCI • Infantry CorporalImage
BF4C3 • LN7 • Infantry 2 of Clubs
BF4C4 • SAD • Special Programs • Very Special Agent Image
BF4C5 • Virtucon • Meat Helmets • Private 1st Class
BF4C6 • SAD • 1st Battalion • Field Agent Image
BF4C7 • GC • Armor • Master Sergeant
Image
knorren


Supporting Member
 
Posts: 655
Joined: Mon Nov 19, 2012 7:11 pm
Location: The Aland Islands, DeMilitarised Zone


Re: Cable/SSD Problems (?)

Postby Necromancer » Wed Nov 26, 2014 2:19 pm

- BIOS disable boot from the 2TB HDD.
- Make sure SSD is plugged into the Intel controller and is set to AHCI mode in BIOS.

It could be because of the 2TB HDD, To test it, unplug the HDD and check boot time.
- if so, might be because of system restore points on a large drive:
Start > Right Click Computer > Properties (or right-click windows -> system for windows 8.1)
Click System Protection
Click your 2TB data drive
Click configure
Click the Delete button to remove all useless restore points
Click Turn off system protection to permanently disable them.
Click OK.
- If you have a set up system backup image (file history in windows 8.1) should also disable that.

- Formatting the 2TB drive as a logical drive (instead of primary) may also help.

Less common but may also be caused from a USB device. Try unplugging all USB cables and booting up. Can be from USB mouse/keyboard/external HDD. sometimes a faulty USB 3.0 driver.
Image
-“Regret your helplessness…and feel despair.”
Achievement Unlocked: Battlefield 4 Uninstalled!!
Necromancer


Supporting Member
 
Posts: 3357
Joined: Sat Jul 28, 2012 4:20 pm


Re: Cable/SSD Problems (?)

Postby knorren » Wed Nov 26, 2014 2:47 pm

Necromancer wrote:- BIOS disable boot from the 2TB HDD.
- Make sure SSD is plugged into the Intel controller and is set to AHCI mode in BIOS.

It could be because of the 2TB HDD, To test it, unplug the HDD and check boot time.
- if so, might be because of system restore points on a large drive:
Start > Right Click Computer > Properties (or right-click windows -> system for windows 8.1)
Click System Protection
Click your 2TB data drive
Click configure
Click the Delete button to remove all useless restore points
Click Turn off system protection to permanently disable them.
Click OK.
- If you have a set up system backup image (file history in windows 8.1) should also disable that.

- Formatting the 2TB drive as a logical drive (instead of primary) may also help.

Less common but may also be caused from a USB device. Try unplugging all USB cables and booting up. Can be from USB mouse/keyboard/external HDD. sometimes a faulty USB 3.0 driver.

He already had the 2TB drive from before, he just put in an extra SSD and switched the cables for new ones.
Your solution describes a different problem. ;)
Also, on new computers you don't need to use the Intel controller, that was just in the beginning with SATA2.
BF3C4 • STAR • Infantry Specialist Image
BF3C5 • KART • Infantry Private 1st Class
BF3C6 • UNSC • Infantry Specialist Image
BF4C1 • Allies • Sergeant of the Legionnaires DivisionImage
BF4C2 • GoCI • Infantry CorporalImage
BF4C3 • LN7 • Infantry 2 of Clubs
BF4C4 • SAD • Special Programs • Very Special Agent Image
BF4C5 • Virtucon • Meat Helmets • Private 1st Class
BF4C6 • SAD • 1st Battalion • Field Agent Image
BF4C7 • GC • Armor • Master Sergeant
Image
knorren


Supporting Member
 
Posts: 655
Joined: Mon Nov 19, 2012 7:11 pm
Location: The Aland Islands, DeMilitarised Zone


Re: Cable/SSD Problems (?)

Postby Róka » Wed Nov 26, 2014 2:59 pm

knorren wrote:If it takes that long I'm pretty sure you have plugged the system drive to the SATA2 slot, not the SATA3 as you should have.
Cables doesn't matter, they are the same for SATA 2 and 3, it's just the interface that differs.
You could start by just booting the system drive first and get that correctly setup, are you also sure you put it in the same slot as before as that could have (not sure) an impact on winblows. ;)

I also have 2x120GB SSD but I've been thinking of getting a PNY 480GB SSD drive cause it's so bloody cheap. ;)
http://www.newegg.com/Product/Product.a ... 6820178742

That might actually be the problem, I'll take a closer look at the labels but I thought I plugged everything into the same slot.
And that's not so cheap for me... college :roll:
ImageImage
Róka


 
Posts: 1105
Joined: Thu Jun 28, 2012 8:39 pm
Location: South Texas


Re: Cable/SSD Problems (?)

Postby Mack » Wed Nov 26, 2014 3:01 pm

install all updates and drivers for mobo
install Samsung Magician Software http://www.samsung.com/global/business/ ... loads.html
set Enable RAPID, for samsung ssd only!
sata2 or sata3 cable, same crap,

pro vs evo http://shrani.si/f/46/10y/3IlmtORA/840-vs-850.jpg
Mack


 
Posts: 96
Joined: Mon Jul 20, 2009 8:23 pm
Location: Slovenia


Re: Cable/SSD Problems (?)

Postby Róka » Wed Nov 26, 2014 3:49 pm

Mack wrote:install all updates and drivers for mobo
install Samsung Magician Software http://www.samsung.com/global/business/ ... loads.html
set Enable RAPID, for samsung ssd only!
sata2 or sata3 cable, same crap,

pro vs evo http://shrani.si/f/46/10y/3IlmtORA/840-vs-850.jpg

This has been done since I had my first SSD, checked it again right now for both. And I'm not looking into buying any new SSDs.
ImageImage
Róka


 
Posts: 1105
Joined: Thu Jun 28, 2012 8:39 pm
Location: South Texas


Re: Cable/SSD Problems (?)

Postby Jokerle » Wed Nov 26, 2014 4:20 pm

Did you look at the event manager after the boot up? Some system error, kernel stalls, etc.
Wat ne Wuchtbrumme!
Jokerle
37.Recruit
37.Recruit


Supporting Member
 
Posts: 1981
Joined: Fri Jan 11, 2013 1:13 pm
Location: latest crashsite


Re: Cable/SSD Problems (?)

Postby Róka » Wed Nov 26, 2014 4:30 pm

Jokerle wrote:Did you look at the event manager after the boot up? Some system error, kernel stalls, etc.

Yeah there was none of that. Just very slow boot up (about 40 seconds until the bios screen switches to windows boot and then 80 seconds of windows boot time). And CD-ROM problem.
ImageImage
Róka


 
Posts: 1105
Joined: Thu Jun 28, 2012 8:39 pm
Location: South Texas


Re: Cable/SSD Problems (?)

Postby King6moh » Thu Nov 27, 2014 1:42 am

If you switch back to the old cables, do you see any improvements?

Also, what's your mobo make and model?
King6moh


Supporting Member
 
Posts: 614
Joined: Sun Mar 30, 2014 5:56 pm
Location: One Nooben Canadian


Return to Board index

Return to Tech Support & Help

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 1 guest